8 Mart 2013 Cuma

Mıhlama

Yıllar evvel Hisar'da bir kahvaltıda tadına bakmıştım ilk kez mıhlamanın, sonra ne yemek ne de yapılan bir yere gitmek kısmet olmadı. İstanbul dışında -ve tabii ki Karadeniz dışında- pek yapıldığını görmedim zira. İstanbul'da yaşamaya başladıktan ve Malta Çarşısı'nı keşfettikten sonra mıhlama konusunda çalışmalara başladım. Mıhlama için gerekli malzemeleriMalta Çarşısı'ndaki Malta Huzur Yoğurçusu'ndan temin ediyorum. Buradan daha önce Fatih Camii yazımda bahsetmiştim.

 Gelelim mıhlamanın yapılışına; farklı tarifleri olsa da benim bir kaç kez denedikten sonra karar kıldığım tarif şu şekilde:

Malzemeler:

2 Yemek kaşığı tuzlu sarı tereyağ
2 Yemek kaşığı kavrulmuş mısır unu
1 Kase su ve süt karışımı
1 Kase Trabzon peyniri (mıhlama için derseniz daha sağlıklı olabilir)



Tereyağını orta ateşteki tavada kızana kadar ısıtalım



Mısır ununu ekleyip çok az kavuralım. Mısır unu kavrulmuş olduğu için bir dakika kadar kavurmak yeterli olacaktır.



Su ve süt karışımını kavrulmuş mısır ununun üzerine boşaltıp koyu bir kıvam alana ve tereyağı yüzeye çıkana kadar karıştıralım


Peynirleri ekleyip, eriyene kadar kısık ateşte karıştıralım


Şöyle bir görüntü elde ettiyseniz mıhlamanız hazır demektir, afiyet olsun :)



3 yorum:

  1. Ellerine sağlık Esracım, eminim ki güzel olmuştur..
    Ben de bilmezdim Mıhlama yemeğini, sonra çok yakın bir aile dostumuzun eşi Ordu'lu, onlar yapmıştı, çok severek yemiştim..
    Ben eskiden bir Egeli olarak çoğu yemeğe önyargıyla yaklaşır burun kıvırırdım ama Karadeniz, Antep, Antakya, Antalya,vs denedikçe fikrim değişti...ülkemizin her yöresinin yemekleri ayrı bir güzel bence..
    Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle her yörenin mutfağı farklı güzel.

    Bu tarifi bir kaç farklı yerden okuduklarıma göre kendim deneyip derledim özellikle Karadenizli arkadaşlar beğenirler umarım :)

    YanıtlaSil
  3. bende çok severim muhlama eşimde rizeli olarak çok güzel yapar maşallah szinkide harika grünüyor

    YanıtlaSil