23 Şubat 2013 Cumartesi

Çinilerimiz

Yıllardır hayranım çinilere. İstanbul'a gelince çinileriyle ünlü tarihi yapıları her fırsatta gezmeye başladım, gezdikçe hayranlığım daha da arttı.

Çini diyince bir çoğunuzun aklına Çinili Köşk geliyordur. Arkeoloji müzesi bahçesinde bulunan bu köşkteki çiniler gerçekten görülmeye değer.


Çinileriyle ünlü bir diğer yapı da Sultan Ahmet Camii. Çinileri nedeniyle Blue Mosque olarak da bilinen Sultan Ahmet Camii İstanbul'a gelen bir çok turistin uğramadan dönmediği yerlerin başında yer alıyor. 

Bu fotoğraflar da Sultan Ahmet Camii ziyaretimizden.




 Haliç'i selamlayan Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye'nin çinileri de dillere destandır. Özellikle mihraptaki çiniler mutlaka görülmelidir. Bu fotoğrafı da Süleymaniye gezimizde çekmiştim:



Bu çinilerse II. Selim'in türbesinden:


Ayasofya'nın içindeki türbeye gidenler mutlaka okumuştur, II. Selim'in türbesindeki bu çiniler vakti zamanında Fransızlar tarafından onarılmak üzere Fransa'ya götürülmüş yerine sahtesi yapılarak gönderilmiş. Kısacası Fransa resmen bu çinileri göz göre göre çalmış. Bu ayıp şu tabela ile ziyaretçilere açıklanıyor:



Ve Topkapı Sarayı...

Birbirinden eşsiz çinilerle süslü bu muhteşem saraydan çektiğim fotoğraflarda sıra:













Ben de en kısa zamanda banyomu elde geçirip -ki bilenler bilir evimde en zevkime uymayan yer banyodur :)- çini fayanslar kullanmak istiyorum. Bakalım ne zamana kısmet olacak :)

Şöyle bir banyo güzel olmaz mıydı ki?


Ayrıca madem çiniden bahsettik söylemeden geçemeyeceğim, İstanbul'da bu iş öyle bir hal almış ki çini sanki sadece yabancı turistlere hitap ediyor. Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı gibi yerlerde çini satanlar Türk olduğunuzu anlayınca yüzünüze bakmıyor desem yeridir ve fiyatlar da cabası. Tamamen tabiri caizse turist kazıklamaya yönelik anlamsız fiyatlar var her birinde. El boyaması olanları kastetmiyorum tabii ki, fabrikasyon ürünler el boyaması fiyatına satılıyor her yerde. 

Ben de naçizane şöyle bir nihale edindim Kariye'deki dükkanlardan:


Yeni çinileri fotoğrafladıkça bir yazı daha yazarım belki bu konuyla ilgili.

 Şimdilik benden bu kadar, sevgiler...


2 yorum:

  1. Fotoğraflar çok güzel emeğinize sağlık..Bloğunuzu izlemeye aldım mutlu bir hafta dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz bloguma :)

      teşekkür ederim, fotoğraf konusunda hiç bir iddiam yok, tek amacım gezdiğim yerlerden bana hatıralar kalması. beğenmenize sevindim.

      sevgiler...

      Sil